We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you agree, please click AGREE. Privacy policy
24th place – 81JM42

Urban-architectural vision

 

The fundamental ideas behind the project are the integration of the Railway Station Complex with the city on multiple different levels, as well as reinvigoration of the city-forming process of the Naujininkai residential area south of the railroad. The urban axis has been extended through and beyond the existing station building. This allows for the design of architectural objects in a way that helps emphasize its historic form. Diverting the traffic and relocating the PT Terminal underground presents an opportunity to transform Stoties square into a pedestrian zone. Behind the station building, the lightweight form of the platform roofs entwines the two footbridges over the tracks creating an ethereal, folk inspired structure that serves as background for the main building. The New Railway Station Pavilion on the southern side complements the idea, and its see-through elevations help to connect Naujininkai with the central part of the city.

  • Business name of the Participant: Studium sp. z o.o. sp.k.
  • Country: Poland
  • Name and surname of the authors: Malwina Łazęcka-Malińska, Agnieszka Nowakowska-Mech, Marta Mirecka, Magdalena Urbaniak, Jacek Jarosz, Rafał Maliński