We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you agree, please click AGREE. Privacy policy
D. AXPNTQ

Urban-architectural vision

 

3 main walkways connect from one side of the station to the other side. Perpendicular to these are elevated walkways along the edges of the tracks. This system creates a grid of streets that connect the station with the urban fabric of the city around.

 

Architectural idea

 

The new station has a blue roof made from extruded geometrical figures in the façade. The same blue is applied to the roof of the existing station. This way the old and new will blend and form one station.

 

The main hall of the new station is built from a forest of wooden columns supporting the blue roof. The columns also form a rhythm and spread out along walkways that connect to the city, strengthening the presence of the station in the city.

 

The North and South sides of the station are the entrances. The East and West sides of the station are also facades facing the tracks, with cantilevering balconies under the roof eaves. Here the low morning or evening Lithuanian sun will cast warm shadows into the station, and these balconies will be important hangout spots for people in the city – both those who are travelling by train and those who are not. This place will become as important for Vilnius as Parc Güell is for Barcelona.

 

The station will bring the imagination to Lithuanian wooden houses with beautiful decorations while at the same time becoming something entirely new; a station like nowhere else.

  • Business name of the Participant: Austigard Arkitektur AS
  • Country: Norway
  • Name and surname of the authors: Tor Austigard, Mia Šantić, Mateo García Lopez, Giulia Viola